Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της διαχείρισης των διεθνών οικονομικών σχέσεων από το ΥΠΕΞ και προτείνει ενιαία οικονομική και εμπορική διπλωματική στρατηγική - esm.com.gr
1073
post-template-default,single,single-post,postid-1073,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της διαχείρισης των διεθνών οικονομικών σχέσεων από το ΥΠΕΞ και προτείνει ενιαία οικονομική και εμπορική διπλωματική στρατηγική

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, την οποία κοινοποίησε στους υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης, ζήτησε να παραμείνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας στην ενίσχυση μιας εξωστρεφούς ελληνικής οικονομίας που θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις. Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκθέσουμε την άποψη του ελληνικού εμπορίου σχετικά με την υπό εξέλιξη μεταφορά των στελεχών και των αρμοδιοτήτων των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Για την ΕΣΕΕ, η εν λόγω κίνηση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη δραστηριότητα της οικονομικής διπλωματίας της χώρας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η οικονομική διπλωματία συνιστά στην εποχή μας απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας δεδομένης οικονομίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ειδικά για τη χώρα μας, η οποία έχει ανάγκη την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας της, η ύπαρξη μιας δυναμικής υπηρεσίας οικονομικής διπλωματίας είναι αυτονόητη συνθήκη για την πολυπόθητη έξοδο της χώρας από την κρίση. Κατά τη γνώμη μας, ωστόσο, η εν λόγω μονάδα μπορεί να λειτουργήσει θετικά και υπέρ αυτού του εθνικού στόχου, μόνον εάν παραμείνει στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι λόγοι που υποστηρίζουμε αυτή τη θέση νομίζουμε ότι είναι αρκούντως πειστικοί. Πρώτον, η μετακίνηση στελεχών με μακρόχρονη πορεία στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας στερεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και το κυριότερο τη συνέχεια της οικονομικής διπλωματικής στρατηγικής. Ο νέος οργανισμός του Υπουργείου δεν προβλέπει κάποια νέα Γραμματεία που θα θεραπεύει το εν λόγω πεδίο, με αποτέλεσμα η υπηρεσία αυτή η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των εξωτερικών σχέσεων και υποθέσεων της χώρας να «αποσύρεται» από τη διαχείριση των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Δεύτερον, ο τρόπος με τον οποίο τα εν λόγω Γραφεία ενσωματώνονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης – θα συντονίζονται από μια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου και όχι από κάποια Γραμματεία – θα υπονομεύσει την άσκηση οικονομικής διπλωματίας και θα την υποβαθμίσει σε ένα ούτως ή άλλως ογκώδες Υπουργείο.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να διασφαλιστεί το ενιαίο της οικονομικής διπλωματικής στρατηγικής της χώρας. Είμαστε σίγουροι ότι θα λάβετε υπ’ όψιν τις προαναφερόμενες αιτιάσεις και θα πράξετε τα δέοντα».